+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Kledingtips voor stomadragers

Kledingtips voor stomadragers

Wat is een stoma nu juist?

Een stoma is een kunstmatige opening in de buikwand voor urine of ontlasting zodat u uw darmen of urinewegen kunt ledigen. Het biedt een oplossing wanneer de natuurlijke uitgang niet meer werkt. Een stoma kan zowel blijvend als tijdelijk van aard zijn.
Er zijn 3 soorten stoma's:
 • een urinestoma (kunstmatige uitgang voor urine)
 • een colostoma (kunstmatige uitgang van de dikke darm)
 • een ileostoma (kunstmatige uitgang van de dunne darm)

Lees alle info over de verschillende soorten stoma's hier.

stoma
Photo credits: Bellawear
Ongemakken

Van alle stomadragers ervaart slechts dertien procent geen enkel probleem bij het kiezen van kleding. Zes op de tien kan niet meer de kleding dragen die ze eigenlijk zouden willen, blijkt uit recent onderzoek van de Stomavereniging in Nederland.
Een stomazakje die door spannende kleding wat klem zit kan ervoor zorgen dat de ontlasting niet goed kan doorlopen, wat een risico op lekkages geeft. Een goed gevuld stomazakje kan dan weer aftekenen in de kleding.


Kledingtips

Hieronder delen we graag enkele interessante kledingtips voor stomadragers die je zelfvertrouwen een boost kunnen geven zonder in te boeten op comfort.


1. Kies voor het juiste steunondergoed

Bij een stoma is het juiste steunondergoed een must. Niet alleen omdat het preventief werkt om een stomabreuk te voorkomen (of bij een bestaande breuk te ondersteunen), maar het zorgt er ook voor dat je stomazakje minder zichtbaar is onder je kledij! Door de steun blijft het zakje mooi tegen je lichaam zitten. Je stoelgang/urine wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor er geen ‘bobbel’ ontstaat onderaan in je zakje.


Er bestaan 3 levels steunondergoed:
 • Level 1 is ontworpen om het dagelijkse ondergoed te vervangen. Je merkt een lichte druk op in de buikstreek in vergelijking met gewoon, niet – ondersteunend ondergoed. Omdat het ondergoed zo comfortabel is, merk je na een half uurtje niet meer dat je het draagt. Level 1 is aan te raden voor iedereen die wat extra steun wil na een operatie, bij het dragen van een stoma of als figuur corrigerend ondergoed. Comfortabel, zowel dag als nacht. Draag level 1 ook preventief om een stomabreuk te voorkomen.
 • Level 2 kan je elke dag, de hele dag door dragen en kan dus ook je dagelijkse ondergoed vervangen. Het is steviger en geeft meer steun dan Level 1 maar blijft comfortabel om te dragen. Het steungedeelte in de buikstreek is dubbel gevoerd en geeft daardoor extra steun. Dit is nodig om een stomabreuk (parastomale hernia) te ondersteunen of om extra steun te bieden tijdens zwaardere activiteiten zoals zwaarder werk of sport. Draag Level 2 zeker ook preventief om een stomabreuk te voorkomen! 
 • Level 3 geeft stevige steun in de vorm van een band (gordel) die ervoor zorgt dat de druk gelijkmatig verdeeld wordt. Deze level van steun is ontworpen om kortere periodes te dragen omdat het veel vaster is dan levels 1 en 2. Level 3 wordt aangeraden als ondersteuning bij grotere stomabreuken, als bescherming bij de herstelling van een stomabreuk en essentieel als steun bij zware inspanningen of activiteiten.
level 3 stoma steunverband
Level 3 steunondergoed voor stomagebruikers. Photo credits: Bellawear
Heb je meer vragen over het steunondergoed, neem dan zeker contact met ons op.


2. Kies de juiste vorm

Door de juiste vorm of snit te kiezen, kan je het comfort sterk verhogen. Bovendien helpt de juiste kleding je om je zelfzeker te voelen als de kleding de stoma voldoende verbergt.
 • Een hoge taillebroek die smal is in de taille en wijd uitloopt heeft niet alleen een afslankend effect, maar verbergt ook goed het stomazakje.
 • Kies voor een broek die net heel hoog of heel laag zit, zodat de rand net boven of onder de stoma zit. Broeken met een hoge taille bieden in feite een beetje een beschermlaag over het stomazakje heen.

Nog een tip: ga tijdens het passen van kleding even zitten. Dan merk je meteen of de kleding ook dan goed rond je stoma zit. Ga na of de contouren van het zakje niet te zichtbaar zijn en of de broekboord niet te strak zit.


3. Camoufleer

Zorg voor afleiding en camoufleer je stomazakje door deze tips te volgen:
 • Een blouse of hemd met print kan je stomazakje verhullen. Door de patronen vallen onregelmatigheden op je buik minder snel op. Let wel op: sommige patronen zoals lijnen of bollen kunnen nét wel onregelmatigheden accentueren
 • Ruches kunnen allerlei imperfecties verbergen, vooral als ze aan dezelfde kant als uw stoma zitten.
 • Trek de aandacht naar boven. Draag een hippe zonnebril of een hoed.
 • Met een sjaaltje of een schoudertas kan je ook al heel veel verbloemen. Niet alleen handig om een opbollend stomazakje te verbergen, ook een onverhoopte lekkage valt daardoor minder snel op.
 • Kies voor donkere kleuren en kleurrijke prints, deze camoufleren beter dan lichte, effen stoffen.
 • Mannen kunnen het stomazakje aan het oog onttrekken door een shirt te dragen dat wat ruimer valt. Of met een mooi overhemd die open gedragen wordt met daaronder een shirt.
 • Draag je blouse vooraan een stukje in je broek of volledig zoals op onderstaande foto. Dat zorgt ervoor dat je blouse net iets meer gaat ‘opbollen’ op de plaats waar je stoma zit. Zo zie je er werkelijk niets van!
broek op elastiek voor stomadragers
Een losse blouse die je nonchalant in de broek op elastiek stopt: comfort voorop en de perfecte camouflage voor een stomazakje
4. Kies de juiste stoffen

Stevige, maar rekbare stoffen zijn ideaal voor mensen met een stoma. Er zijn veel stretchstoffen, zelfs spijkerbroeken, die comfortabel mee rekken. Sowieso zijn broeken met een elastische taille het meest comfortabel om te dragen. Draag je als man graag een kostuum? Er bestaan ook mooie kostuumbroeken met elastische boord.
broek op elastiek voor mannen met een stoma
Broek met elastische taille van So Yes
Kies voor een stof die voldoende ademt. Ga bij voorkeur voor natuurlijke materialen, zoals katoen of wol. De kleding moet goed wasbaar zijn in verband met eventuele lekkage.


En wat met zwemmen?

Er is speciale zwemkleding verkrijgbaar. 
Mannen met een stoma zijn vaak al geholpen met een groter model zwembroek of zelfs een mannenbadpak (dat lijkt op dat wat bij triatlons ook wel gedragen wordt) , een speciaal ontworpen zwemband of een zwemshort die tot in de taille komt vind je terug op onze website: Badmode voor mannen.


Voor vrouwen zijn de tankini’s ideaal en hip. Handig, want zo zie je niets van je stoma. En modellen met plooitjes of ruches zijn helemaal ideaal, omdat die voor een nog slanker effect zorgen. Een ideale combinatie om je zelfzeker te voelen wanneer je gaat zwemmen. Badmode voor vrouwen kan je hier terug vinden.


Voor meer info over aangepaste kleding, verwijzen we je graag door naar Sofie & Jessie van So Yes Adaptive Clothing, ze geven je graag advies op maat!


Groetjes
Kelly 
Sofie & Jessie