+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Kan ik zwemmen met een stoma?

Kan ik zwemmen met een stoma?

Kan ik zwemmen met een stoma?

Het antwoord is duidelijk: ja!

We merken dat veel stomadragers zich nog onzeker voelen tijdens het zwemmen, maar dit is zeker niet nodig. We lijsten enkele belangrijke tips voor je op, zodat jij comfortabel en zonder zorgen kan zwemmen!

Stomaverzorging voor het zwemmen

Voor je jezelf in het water begeeft, moet je met enkele zaken rekening houden.

Het is belangrijk dat je stoma niet in contact komt met het (zeewater of chloor) water, zand of de zon. Gelukkig is je huidplaat en stomazakje waterdicht én laten ze niet los in het water.

Je huidplaat sluit je best zo goed mogelijk af met het stomazakje. Zo komt er geen water aan, dit kan namelijk voor infecties zorgen.

Daarnaast kan je ook best de plak/plaat de avond ervoor of 's ochtends vervangen. Niet direct voor het zwemmen, zo blijft hij het beste kleven!

Om het comfortabeler te maken bestaan er enkele hulpmiddelen: Klein stomazakje. Je kan gebruik maken van een mini-activiteitenzakje, dit is minder zichtbaar onder je badkledij. Vergeet zeker niet de sticker te gebruiken om je filter af te sluiten. Dit voorkomt bolling van het zakje. Het enige nadeel hierbij is dat de gassen niet meer uit je zakje kunnen.

Wil je dit toch voorkomen? Dan kan je gebruiken maken van de Gore-Tex filtermembraan. Dit is een plakkertje dat je op de filteropening plakt zodat hij droog blijft en de gassen toch naar buiten kunnen!

Na het zwemmen

Je zal merken dat de huidplak moeilijker loslaat na het zwemmen. Probeer hem daarom niet meteen te verwisselen. Wacht een uur en verwijder hierna de huidplak, dat gaat een pak eenvoudiger!

Stoma badkledij

Je kan het zwemmen comfortabeler maken door speciale zwemkledij voor stomadragers te kiezen. Dit bestaat uit hoge slips of tankini’s die je stoma verbergen.

Bekijk hier de badmode voor mannen.

Bekijk hier de badmode voor vrouwen.

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten, dan voegen we ze toe!

Een sauna bezoekje

Hou bovenstaande tips in het achterhoofd en je kan ook met een gerust hart naar de sauna of wellness! Ook met Bellawear organiseren we nu en dan een wellness namiddag voor stomadragers.

Benieuwd? Hou onze nieuwsbrief of social media kanalen in het oog.


Effectuez une recherche