Darmspoeling: wat is het en hoe werkt het?
Darmspoeling: wat is het en hoe werkt het?
Een darmspoeling kan veel mensen met darmklachten helpen. Ben je benieuwd of het een oplossing is voor jou?
Wij leggen je uit wat het is en hoe het werkt.
Wat is een darmspoeling?
Met een darmspoeling reinig je de dikke darm door de ontlasting kunstmatig te ledigen. Dit met behulp van lauw water en een irrigatiezak via de anus of stoma. Hierdoor kan de dikke darm de ontlasting van de volgende dag opvangen, zonder ongewenst verlies. (Bij irrigatie via de anus) Gedurende gemiddeld 24 tot 48 uur zal je vrij zijn van ontlasting. (Bij irrigatie via de stoma) Deze periode is persoonsgebonden en kan daarom langer of korter zijn. Stomadragers zullen na een spoeling ook minder gasvorming hebben. Door de irrigatie zal een gedeelte van de gasvorming verwijderd worden. Hierdoor moet je geen zakje meer dragen en kan je dit eenvoudig vervangen door een mini-cap of kleinere zak.
Voor wie is het?
Darmspoelingen zijn geschikt voor mensen met een stoma op de dikke darm of voor patiënten met LAR Syndroom. Let op, niet iedereen met een colostoma kan irrigeren. Wil je hiermee starten? Vraag dan eerst raad bij jouw arts omtrent de beslissing. Je hebt zijn toestemming nodig voordat je met de behandeling begint. Darmspoelingen kunnen een oplossing zijn wanneer je kringspieren niet goed werken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ongewenst ontlasting hebben. Ook bij een moeizame stoelgang kan darmspoeling een oplossing bieden. Raadpleeg steeds het advies van je dokter, voordat je aan deze therapie begint.
Hoe werkt een darmspoeling?
De spoeling begint met de aanschaf van de juiste hulpmiddelen.
Ga na wat je nodig hebt. Heb je de hulpmiddelen vaak buitenshuis nodig (op het werk of reis)? Heb je iets voorzien om de irrigatiezak op te hangen? Met de juiste hulpmiddelen is het spoelen veel eenvoudiger. Zo is bijvoorbeeld MEDStativ licht, compact én kan je het discreet in- en uitpakken. Je kan op verschillende manieren spoelen via de anus, een stoma, appendico of caecostomie.
Hoe werkt een darmspoeling?
▪️ Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen.
▪️ Breng de conus in de aarsopening of in je stoma. (zorg eerst dat de lucht uit de leiding is door water erdoor te laten lopen)
▪️ Hang de irrigatiezak op ooghoogte zodat het water kan doorstromen. (indien het water terugvloeit in de leiding, hang je irrigatie zak iets hoger, zeer eenvoudig met de MEDstativ)
▪️ Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
▪️ Verwijder de conus en blijf 20 minuten op wc zitten. Voor stoma patiënten bestaat er een verbindstuk om je stoelgang te ledigen, dit is verkrijgbaar bij je stomaverpleegkundige.
▪️ De ontlasting verlaat het lichaam samen met het ingebrachte water.
Hoe vaak moet je een darmspoeling uitvoeren?
Je kan dit best dagelijks doen op hetzelfde tijdstip. Nadien kan je om de 48 uur spoelen, dit is geheel afhankelijk van je ervaring. Vraag ook hier raad bij je dokter. Hou als het ware een dagboek bij om je voortgang te monitoren.
Gelukkig bestaat hier een handige app voor van UZ Leuven met praktische tips!
BRON: Coloplast, brochure anale irrigatie
BRON: UZ Leuven, www.uzleuven.be/nl/darmspoeling, 24 januari 2020
- Geplaatst in Tips