+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Sporten met een stoma - tips & tricks

Sporten met een stoma - tips & tricks

Sporten met een stoma - tips & tricks

Er zijn ontelbare redenen waarom sporten gezond is, en dat is niet anders na het aanleggen van een stoma.

De eerste weken staat rust centraal, maar nadien is het aangeraden om je sportschoenen aan te trekken en stilaan terug op te starten.

Ontdek hier hoe je dat veilig doet mét persoonlijke tips die ik zelf toepas!

Wanneer begin je (opnieuw) met sporten? Een stoma laten plaatsen is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan daarom enkele weken of maanden duren vooraleer je terug kan sporten. Laat je bij deze beslissing adviseren door een arts of verpleegkundige. Zo ben je zeker dat je voldoende genezen bent om terug te bewegen.

Welke sport kan je beoefenen?

In de meeste gevallen is een stoma geen belemmering. Je kan met een gerust hart een toertje gaan lopen of op je fiets springen. Wél is het aangeraden op je stoma goed te beschermen. Voor bal- en contactsporten heb je bijvoorbeeld extra beschermingsmateriaal nodig om veilig te sporten.

Ontdek de sporten in dit overzicht:

Atletiek: Alle vormen kunnen zonder moeite worden beoefend.

Balsporten: Al deze sporten mogen beoefend worden. Wanneer de bal soms hard tegen de stoma aankomt, geeft dit slechts zelden verwondingen.

Fietsen: Deze sport mag beoefend worden.

Gevechtssporten (worstelen, judo, karate, ...): Deze sporten worden afgeraden omdat er door brutaal fysiek contact en stoten een verhoogd risico bestaat op mogelijke trauma’s ter hoogte van de stoma.

Gewichtheffen/Powerlifting: Deze en aanverwante sporten worden afgeraden omdat de stijging van de druk in de buikholte de stoma kan uitstulpen en er zich een breuk kan vormen.

Joggen: Deze sport mag beoefend worden.

Skiën: Deze sport mag beoefend worden.

Turnen: Vermijd oefeningen aan de brug en de rekstok omdat deze een te hoge druk op de stoma met zich meebrengen.

Veldlopen: Deze sport mag beoefend worden.

Vliegen: Deze sport mag beoefend worden. Wandelen: Deze sport mag beoefend worden.

Zeilen: Deze sport mag beoefend worden.

Zwemmen: Deze sport mag beoefend worden.

BRON: Coloplast "leven met een ileostoma: een praktische gids" Dit zijn algemene richtlijnen. Laat je steeds begeleiden door het advies van je behandelende arts, deze kent je lichaam het beste en weet wat al dan niet mogelijk is.

Bescherming tijdens het sporten

Hoog tijd om je sportoutfit uit te breiden. Een stomabeschermende cap en een steunband zijn onmisbaar bij het sporten. Deze beschermen je stoma en voorkomen een breuk in je buikwand.

Let ook goed op bij het zwemmen. Zorg dat je stoma goed afgesloten is en dat je een zwemband gebruikt om je stoma te beschermen. Alle tips om te zwemmen met een stoma vind je hier.

Mijn uitlaatklep, de resetknop

Ik heb altijd gesport: dansen, volleybal, paardrijden, … Toch vond ik nooit echt mijn ding in deze sporten tot ik ging kickboksen. Dat lag mij en naar mijn gevoel was ik daar ook goed in. Ik was me met de wedstrijdgroep aan het klaarstomen voor mijn eerste wedstrijd in de ring. Tot ik ziek werd… Mijn stoma werd aangelegd en ben nooit terug gaan kickboksen. Een directe slag of trap op mijn stoma kan nefaste gevolgen hebben, een risico dat ik niet durf nemen.

In tussentijd ben ik gaan fitnessen en lopen. Maar ik ben een vrouw van uitdagingen en dat kon ik hier niet in terug vinden. Mijn kinderen (5 en 8 jaar) begonnen allebei een jaar geleden met judo. Ik ging mee om te kijken en de eerste les kreeg ik de kriebels al te pakken. Ik nam contact op met mijn huisdokter, specialist en chirurg en kreeg groen licht! Onlangs heb ik zelfs mijn oranje gordel behaald.

Natuurlijk draag ik steeds steunondergoed Level 2 én een stoma beschermcap om mijn stoma te beschermen. Zonder zou ik niet kunnen gaan trainen.

Vechtsport is mijn passie heb ik ontdekt, gaan trainen voelt als thuiskomen bij een Judo familie waar ik leuke sociale contacten heb, mijn gedachten kan verzetten, mezelf lichamelijk kan pushen, doelen kan zetten om na te streven en weer helemaal tot mezelf kan komen.

Probeer voor jezelf ook een sport te vinden waarin je jezelf kwijt kan geraken en weer helemaal terug kan vinden, het kan een perfecte uitlaatklep zijn in moeilijke tijden én sporten is nu eenmaal gezond. ;)