+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Welke soorten stoma-opvangsystemen bestaan er?

Welke soorten stoma-opvangsystemen bestaan er?

Welke soorten stoma-opvangsystemen bestaan er?

Er bestaan twee opvangsystemen voor stoma’s: een ééndelig en een tweedelig systeem.

Welke het best bij jou past hangt af van je voorkeuren. Wij zetten het alvast voor je op een rijtje.

Wat is een ééndelig opvangsysteem?

Bij dit systeem vormen je huidplaat en het zakje één geheel. Om het zakje bij dit opvangsysteem te vervangen, moet je dus telkens heel het opvangsysteem verwijderen. De huidplaat is zodanig opgebouwd dat het verwijderen ervan volledig pijnloos kan gebeuren.

Wat is een tweedelig opvangsysteem?

Dit opvangsysteem bestaat uit een huidplak waarop zakjes worden vastgemaakt. Met dit systeem kan je dus het opvangzakje verwijderen en verwisselen, zonder de huidplaat te vervangen!

Er zijn twee manieren om de huidplaat aan het zakje te verbinden:

Een kliksysteem: deze maakt je opvangzakje vast aan de huidplaat met een hoorbare klik

Een kleefsysteem: dit is een stevig en flexibel kleefsysteem dat je opvangzakje koppelt aan de huidplaat. Dit is een goede optie voor personen die actief zijn, omdat het systeem soepel, plat en comfortabel is! Zo past het zich eenvoudig aan de vorm van je buik aan.

 

Welk opvangzakje gebruik ik het best?

Dit hangt af van welke stoma je hebt. Er zijn drie soorten opvangzakjes: gesloten, open en urostoma zakjes.

Gesloten opvangzakjes

Deze zakjes zijn perfect voor personen met een colostoma, omdat de ontlasting dan vaster is. Zoals de naam al voorspeld zijn deze zakjes gesloten. Dat wil zeggen dat je de zakjes niet kan leegmaken. Zodra ze vol zijn moet je ze verwijderen en vervangen.

Open opvangzakjes

Dit is de beste keuze als je een ileostoma hebt, omdat de ontlasting meestal vloeibaar is. Al worden de open zakjes ook soms gebruikt bij een colostoma. Deze zakjes zijn eenvoudig leeg te maken en moeten minder vaak verwisseld worden dan gesloten zakjes!

Urostomazakjes

Deze worden gebruikt bij urostoma om urine in op te vangen. Deze zakjes zijn open waardoor je hem kan ledigen en indien nodig verwisseld worden. Een urostomazak kan je aansluiten op een nachtzak, zo voorkom je dat je de zak ’s nachts moet leegmaken.

Conclusie

Welk type opvangsysteem het best bij jou past, kan je best zelf uitproberen. Vraag altijd raad bij verpleegkundige of dokter. Zij kunnen je de gepaste informatie bezorgen!

 

BRON: Coloplast "leven met een colostoma/ileostoma: een praktische gids"