+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Intimiteit en zwangerschap met een stoma

Nov-05-2018

Na een stoma-operatie is het heel normaal dat u twijfels heeft over het uiterlijk van uw lichaam. Het kan even duren voordat u gewend bent aan de fysieke veranderingen en u kunt zich hierdoor minder aantrekkelijk voelen.

Het kan zeker een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om uw stoma te accepteren als een deel van wie u bent..

Wat met intimiteit?

Ook na een stoma-operatie kunt u intimiteit en een normale, liefdevolle relatie beleven. Hoe en wanneer, dat hangt af van de operatie die u heeft ondergaan. Als het rectum of de blaas verwijderd zijn, kan dit echter leiden tot impotentie en/of ongemakken (vrouwen kunnen hier ook last van hebben).

Het is belangrijk dat u hier met uw partner over praat en dat u zich niet schaamt vanwege de operatie. Het is ook belangrijk dat u met uw stomaverpleegkundige praat. Hij of zij heeft ervaring met de problemen die u ervaart en zal u verder kunnen helpen.

Er zijn ook een aantal handige tips om dagelijkse problemen op te lossen. Bijvoorbeeld het aanpassen van uw lingerie. U kunt lingerie dragen dat uw stomazakje bedekt of u kunt minizakjes gebruiken voor intieme momenten.

Bekijk zeker de intieme hoesjes en de Bellawear banden die je hierbij kunnen helpen!

Kan ik kinderen krijgen?

Kort gezegd, ja. Ondanks een stoma kan een vrouw gewoon zwanger worden en een normale bevalling hebben. De stoma volgt gewoon de veranderende, groeiende vorm van uw buik. In de latere fases van uw zwangerschap kunt u een spiegel nodig hebben om uw opvangzakje te verwisselen. De meeste bevallingen verlopen normaal.

Praat erover! Uiteindelijk helpt niets beter dan praten met iemand die echt begrijpt wat er met u gebeurt. Praten met lotgenoten kan je hierbij helpen!

 

Onderstaande foto: Kelly (ileostoma) met haar man en twee kinderen die ze beiden gekregen heeft mét haar stoma.


Effectuez une recherche