+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Wat mag ik eten met een colostoma?

Wat mag ik eten met een colostoma?

Wat mag ik eten met een colostoma?

Een stoma hoeft niet te betekenen dat je niet meer kan genieten van een heerlijke maaltijd. Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar je vanaf nu rekening mee moet houden, maar met enkele aanpassingen in jouw voedingsgewoonten blijft eten een plezier. Wij zetten alles voor jou op een rijtje.

Jouw menu weer uitbreiden

In principe mag je alles eten en moet je niet op dieet, als je voordien ook geen dieet moest volgen voor je gezondheid natuurlijk (bv. bij diabetes). In het ziekenhuis krijg je licht verteerbare voeding, zodat je darm kan herstellen na de ingreep, maar stilaan mag je dus opnieuw meer eten en kan je met een gerust hart alle voedingsmiddelen gebruiken. Probeer regelmatig eens iets nieuws en laat je niet meteen ontmoedigen wanneer een gerecht niet goed bevalt. Het kan best zijn dat het enkele weken later wel goed gaat. Hieronder vind je dieetrichtlijnen om je op weg te helpen.

De tips die je hier terugvindt, zijn geen dieetadvies en geven enkel een algemeen overzicht. Ze kunnen een leidraad zijn om bepaalde problemen op te lossen. Het is echter niet gezegd dat alle opgesomde producten exact de beschreven werking zullen hebben bij jou. Wil je een persoonlijke aanbeveling? Praat er dan over met jouw arts, stomaverpleegkundige of diëtist.

Darmvriendelijk eten

Enkele simpele vuistregels kunnen al heel wat leed besparen:

▪️ Eet langzaam en rustig.

▪️ Kauw goed.

▪️ Rook niet of zo weinig mogelijk.

▪️ Drink regelmatig en voldoende.

▪️ Eet op regelmatige tijdstippen en sla geen maaltijden over.

▪️ Overdrijf niet met gefruite of sterk gekruide gerechten.

▪️ Eet kleine maaltijden.

▪️ Eet je warme maaltijd liefst ’s middags.

Hoe kan je gasvorming beperken?

Gasvorming of winderigheid is zeer normaal en komt bij iedereen voor. Om de gasvorming wat te verminderen kan je proberen zo min mogelijk lucht te happen tijdens het eten. Zoals je wellicht weet, zijn er ook enkele voedingsstoffen die winderigheid in de hand werken. Voedselresten worden namelijk afgebroken in onze darmen en daarbij ontstaan gassen. Bepaalde ingrediënten brengen extra gasvorming met zich mee. Welke voedingsmiddelen dit precies zijn, is voor iedereen anders en kan je alleen ontdekken door te kijken hoe jouw lichaam hierop reageert.

In onderstaande lijst vind je een overzicht van voedingsmiddelen die bij veel personen voor extra gasvorming zorgen. Dit betekent echter niet dat dit bij jou ook zo zal zijn.

▪️ Erwten

▪️ Droge bonen

▪️ Prei

▪️ Bieten

▪️ Rapen

▪️ Artisjokken

▪️ Kolen (behalve bloemkoolroosjes)

▪️ Tomaten

▪️ Ui

▪️ Look

▪️ Aubergines

▪️ Pepers

▪️ Spinazie

▪️ Schorseneren

▪️ Citrusvruchten zoals sinaasappel, pompelmoes, mandarijn,...

▪️ Koolzuurhoudende dranken

▪️ Vers gebak met gistdeeg

▪️ Vers brood

▪️ Kauwgom

▪️ Scherpe kruiden

▪️ Ook voedingsmiddelen die gisting veroorzaken kunnen voor ongemakken zorgen. Gegiste kazen, schimmelkazen, geitenkaas, kolen en ui zijn enkele producten die gisting in de hand kunnen werken.

Hoe kan je constipatie vermijden?

Naast winderigheid kan ook constipatie zeer vervelend zijn. Gelukkig zijn er enkele zaken die je kan doen om je constipatie te beperken:

▪️ Gebruik meer vezelrijke voedingsmiddelen (bv. bruin brood).

▪️ Eet meer rauwe groeten en fruit en drink voldoende water (1,5 liter per dag).

▪️ Drink ‘s ochtends op je nuchtere maag een groot glas water of fruitsap, of beter nog: eet pruimen.

▪️ Geef de voorkeur aan zure melkvormen, zoals karnemelk of yoghurt.

▪️ Beweeg voldoende om je darmwerking te stimuleren en oefen op je buikademhaling.

Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die voor constipatie kunnen zorgen:

▪️ Rijst

▪️ Overrijpe bananen

▪️ Druiven

▪️ Champignons

▪️ Asperges

▪️ Prei (alleen bij ileostoma).

Wat kan je doen bij diarree?

Bij een colostoma wordt een deel van de dikke darm verwijderd. In het laatste deel van de dikke darm wordt vooral vocht uit de verteerde voedselbrij opgenomen. Dit gebeurt bij jou dus in verminderde mate. Hierdoor kan je een vochttekort krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je dit tekort aanvult.

Lichaamsvocht zorgt er namelijk voor dat alle cellen in het lichaam voldoende voeding krijgen. Bovendien verwijdert het de afvalstoffen uit je lichaam. Voedingsvezels of onverteerbare koolhydraten zijn dan weer belangrijk om de bewegingen (peristaltiek) van de darmen te stimuleren. Daarnaast binden de voedingsvezels ook aan het water waardoor de ontlasting vaster wordt. Voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten zijn donkere broodsoorten, fruit, groenten, rauwkost, …

Ben je niet gewend om veel vezelrijke voedingsmiddelen te eten? Neem ze dan geleidelijk aan op in je voedingsgewoonten en laat je darmen rustig wennen.

Heb je zelf nog voedingstips voor colostoma? Wij horen ze graag! Deel ze met ons door een e-mail te sturen naar info@bellawear.be.

BRON: Coloplast "leven met een colostoma: een praktische gids"