+32(0)479/617552 GRATIS VERZENDING IN BENELUX VANAF €100,00

Ilse S. - Urostoma

Ilse S. - Urostoma

Stomadrager in de kijker: Ilse.



Vraag 1: Wat is je naam en hoe oud ben je?
Ilse: Mijn naam is Ilse, ik ben 51 jaar oud en ik woon in Aalst.

Vraag 2: Kun je iets vertellen over je gezin?
Ilse: Ik ben gehuwd en heb twee kinderen. Daarnaast ben ik trotse oma van een kleinzoon en verwacht ik in mei ook een kleindochter.

Vraag 3: Wat zijn je hobby’s en passies?
Ilse: Mijn hobby’s zijn behoorlijk uiteenlopend. Van zwemmen tot breien, en recent heb ik ook de smaak van pottenbakken te pakken gekregen. Maar het allerliefste wat ik doe, is reizen. Dit varieert van fietstochten in Nederland tot meer exotische bestemmingen. Tenerife heeft echt een speciale plek in ons hart, en daar gaan we dan ook jaarlijks naartoe.

Vraag 4: Hoe zou je jezelf als persoon omschrijven?
Ilse: Ik ben een actief en sociaal persoon, wat natuurlijk belangrijk is in mijn werk als verpleegkundige. Ik hecht veel waarde aan authenticiteit en echtheid. Deze waarden probeer ik zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn werk uit te dragen.

Vraag 5: Kun je ons vertellen over de diagnose die je kreeg?
Ilse: De diagnose kwam als een totale verrassing. Op oudejaarsavond 2022 kreeg ik te horen dat ik blaaskanker had. Dat was een enorme schok. Het leek wel een rollercoaster van emoties en behandelingen. Chemotherapie was de eerste stap, en daarna volgde een volledige cystectomie – het verwijderen van mijn blaas.

Vraag 6: Hoe ging je om met de beslissing om een stoma te krijgen?
Ilse: In april 2023 werd mijn blaas verwijderd en kreeg ik een urostoma. Aanvankelijk dacht ik dat het proces van het krijgen van een stoma wel redelijk vlot zou gaan. Maar de werkelijkheid was anders. Het was een moeilijk traject, met veel ups en downs.

Mensen zeggen vaak: “Je wordt wel snel gewoon aan je stoma,” maar die uitspraak kwam voor mij niet overeen met de realiteit. Je wordt het niet "gewoon", je leert ermee omgaan en het een plaats geven in je nieuwe leven. Het is echt een totaal nieuw leven.

Vraag 7: Hoe is het proces van aanvaarding van de stoma voor jou geweest?
Ilse: Het is nog steeds een proces. Hoewel ik nu bijna twee jaar verder ben en geleerd heb om met mijn stoma om te gaan, heb ik nog steeds emotionele momenten. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn echtgenoot, maar ik ben ook in begeleiding bij de onco-psycholoog om emotioneel sterker te worden. Aanvaarding is niet gemakkelijk, maar ik probeer mezelf de tijd te geven die ik nodig heb.

Vraag 8: Wat zou je willen zeggen tegen mensen die net als jij een stoma hebben gekregen of krijgen?
Ilse: Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om met alles om te gaan. De diagnose is zwaar, en het leren omgaan met een stoma is een proces. Laat jezelf omringen door mensen die je steunen, praat erover en wees niet bang om hulp te zoeken als dat nodig is. En vooral: geniet van de kleine, leuke dingen in het leven. Die helpen om de zware momenten te verzachten en geven je hoop voor de toekomst. Het leven met een stoma is een nieuw hoofdstuk, maar dat betekent niet dat het een leven zonder hoop is.

 

Herken je jezelf in Ilse haar verhaal, heb je vragen voor haar en zou je graag in contact komen?

Stuur dan een mailtje naar: info@bellawear.be en we bezorgen je haar gegevens!


6 reacties

  • J’ai 85 ans, cela fait 4 ans que j’ai eu l’ablation de la vessie et de la prostate , mon adaptation à la gestion de la stomie n’a duré que 32/3 mois; Aujourd’hui, les seules petites contraintes sont;
    Difficultés qu’en il faut ramasser quelque chose par terre,
    Décollement de la poche quand je reste plus de 10 minutes dans l’eau de mer,.
    Je tiens aussi a précisé que la découverte des materiel de Bellaweare me tranquilise et me facilite la vie.

    - Marien
  • En ce qui me concerne, la gestion de l’urostomie ne me pose pas de problème si ce n’est quand il faut ramasser quelque chose sur le sol, ma mozs e pjla fe me suis habitué sans t

    - Marien
  • Dag Ilse, in 2016 kreeg ik als 60-jarige, de diagnose van prostaatkanker. Een klap in mijn gezicht…ik had nog nooit een specialist gekend. Dank zij de goede relatie met mijn uroloog werd deze verwijderd in Aalst. Het was even aanpassen op seksueel vlak. Één jaar later een nog ernstiger klap met de diagnose blaaskanker! Mijn uroloog gaf mij zeer goede uitleg maar toch: een volledig nieuw gegeven. Even van slag geweest. Na de Chemo werd de blaas verwijderd en kreeg ik een urostoma. Dank zij de degelijke informatie, het idee “dit overkomt je maar” en vooral de steun van mijn Katrien (ik wil die verzorging zélf uitvoeren) en de aanvankelijke verpleegkundige kon ik dit aanvaarden. Enkele lichte aanpassingen en kledij maakt het mij mogelijk volstrekt mijn activiteiten (tuinieren, fietsen, zwemmen, ..)verder te zetten. Alleen is mijn huid veel brozer geworden. Ook dat is aanpassen. Dank je wel voor je verhaal!

    - Johan
  • Hoi Ilse, heel herkenbaar dus ik heb hetzelfde traject moeten afleggen.
    Aanvaarden is de boodschap maar vlugger uitgesproken dan gedaan.
    Ik ben al lang bezig met meditatie en in het Nu te leven met ups en downs.
    Boeken in overvloed hierover zoals thich nhat Han en leven in het nu van eckhart tolle. Ik weet dat er véél stomadragers zijn die eindelijk gelukkig zijn met hun stoma wegens veel pijnklachten maar zoals ik heb nooit pijn gehad alleen wat veel naar het toilet gaan maar ook zonder problemen is dit heel zwaar om van het ene moment in het andere met een stoma verder te moeten. Ik wens je veel succes en steun en hoop dat er in de toekomst toch betere begeleiding komt inzake stomamateriaal want in den begine is het toch zelf alles uitzoeken. Lieve groeten

    - Rudi
  • Flavia
    Het vinden van het juiste materiaal is inderdaad heel herkenbaar.
    Bedankt voor je reactie, het gevoel niet alleen te staan doet echt deugd.
    Groetjes,
    Ilse

    - Ilse

Laat een reactie achter