Nicole P. - Urostoma

Nicole Pagie-Broers, een jonge vrouw uit Tilburg deelt openhartig haar ervaringen over het leven met een urinestoma en hoe ze deze uitdaging heeft geïntegreerd in haar dagelijks leven. Nicole vertelt ons over haar persoonlijke reis, haar manier van omgaan met haar stoma en haar waardevolle advies voor anderen die in dezelfde situatie verkeren.
1. Wat is je naam?
Mijn naam is Nicole Pagie-Broers.
2. Wat is je leeftijd?
Ik ben 36 jaar oud.
3. Vanwaar ben je?
Ik woon in het Brabantse Tilburg.
4. Wat zijn je hobby’s?
Mijn hobby’s zijn reizen, lezen, persoonlijke ontwikkeling, schrijven, muziek, dansen, lekker eten en leuke dingen doen met de lieve mensen om me heen.
5. Vertel in twee/drie zinnen wie jij bent als persoon. Wat wil je dat de mensen zeker weten van je?
Ik ben open, puur, authentiek, kwetsbaar, praatgraag, vol levenslust, een gevoelsmens en echt een levensgenieter. Ik houd ervan om van het leven te genieten en ben altijd op zoek naar nieuwe ervaringen.
6. Sinds welke leeftijd heb je een stoma?
Ik heb mijn stoma sinds mijn 31ste.
7. Welke stoma heb je?
Ik heb een urinestoma.
8. Om welke reden heb je een stoma gekregen?
Ik had een jaar voordat ik mijn stoma kreeg baarmoederhalskanker. Hierdoor werden mijn baarmoeder en omliggend weefsel verwijderd. Helaas bleek de kanker na één jaar terug te komen bij mijn blaas, op een ongunstige plek, waardoor mijn blaas geheel verwijderd moest worden.
9. Hoe voelde je je na het krijgen van je stoma? Hoe ging je er toen mee om?
In het begin was ik erg onzeker over mijn stoma. Vóór de “grote-stoma-operatie” ben ik nog op vakantie geweest en heb ik bewust voor de laatste keer gezwommen zonder stoma, als een soort afscheid. Ook heb ik een boudoir fotoshoot laten maken van mijn lichaam zonder stoma, om echt afscheid te nemen van mijn “oude lichaam zonder accessoire”.
De eerste tijd was het veel zoeken naar de juiste kleding. Wilde ik een lage broek waarbij de zak over de broek viel of juist een hoge broek waarbij de zak erin zat? Mijn buik zag er na de operaties anders uit, en het zakje vulde zich, waardoor ik me niet meer comfortabel voelde in strakke truitjes. Toen ik eenmaal de juiste kleding had gevonden, merkte ik dat mijn zelfvertrouwen groeide. Al snel probeerde ik met een bikini te zwemmen in plaats van met een badpak en begon ik te experimenteren met wat ik fijn vond. Uiteindelijk koos ik toch weer voor een badpak, omdat ik de blikken lastig vond en het zakje in het zwembad de neiging had om te drijven, wat ik niet prettig vond.
10. Hoe ga je er nu mee om?
Nu is het echt een deel van mij geworden en volledig geïntegreerd in mijn leven. Sinds vorig jaar draag ik ook weer een bikini op vakantie. De blikken neem ik voor lief, en ergens hoop ik dat mensen die niet weten wat het is, het gewoon durven vragen. Ik zou daar persoonlijk minder moeite mee hebben dan met die vragende, verbaasde blikken.
11. Welk (positief) advies kan je geven aan nieuwe stomadragers of mensen die nog een stoma gaan krijgen?
Leer stap voor stap je nieuwe lijf kennen en doe vooral wat voor jou goed voelt. Je bent niet je stoma, je bent veel meer dan dat. En wie had nu gedacht dat ik ooit zou kunnen zeggen dat ik staand kan plassen? Nooit meer die vieze kermis-, café- en festivaltoiletten! 😊
Nicole’s verhaal is een inspirerende getuigenis van kracht, acceptatie en het belang van zelfvertrouwen. Haar openheid en positieve benadering bieden steun en inspiratie voor iedereen die in een vergelijkbare situatie verkeert.
Herken je jezelf in Nicole haar verhaal, heb je vragen voor haar en zou je graag in contact komen?
Stuur dan een mailtje naar: info@bellawear.be en we bezorgen je haar gegevens!